Wat is Shiatsu?

Shiatsu is een manuele therapievorm uit Japan. Gebaseerd op zowel de Oosterse geneeskunde als de Westerse kennis van anatomie, fysiologie en psychologie.

Shiatsu is niet alleen een manier om klachten te behandelen, maar ook een vorm van preventieve zorg. Shiatsu is een eeuwenoude manuele therapie die gebaseerd is op deze principes en helpt om de natuurlijke balans te herstellen.

Bij welke klachten kan Shiatsu helpen?
Shiatsu kan helpen bij o.a:
  • Schouder- en nek- rugklachten 
  • Frozen shoulder 
  • Spijsverteringsklachten 
  • Darmklachten 
  • Hoofdpijn/migraine/duizeligheid 
  • Chronische klachten zoals artrose 
  • Verzwakt immuunsysteem 
  • Menstruatie klachten 
  • Zwangerschapsklachten 
  • Overgangsklachten 
  • Slapeloosheid 
  • Stress of Burn-out 
  • Vermoeidheid 
  • Long-COVID
"Meer dan het lichaam raakt het hart de zang van de cicade"
Deze haiku (Japanse dichtkunst) van Kobayashi Issa weerspiegelt de diepe verbinding tussen lichaam en geest. Net zoals het geluid van de cicade niet alleen de oren bereikt, maar ook het hart raakt, zo werkt Shiatsu op meerdere niveaus: fysiek, emotioneel en energetisch. Het is een zachte maar diepgaande manier om balans en welzijn te bevorderen, door de Ki (levensenergie) vrij te laten stromem.   

In onze maatschappij worden we continu bloot-gesteld aan veranderingen, drukte (werk, familie/gezin en sociaal leven), prestatie en haast. Het vermogen om ons aan te passen aan deze prikkels bepaalt onze gezondheid. Het evenwicht bewaren is een hele opgave en als dit evenwicht verstoord raakt kunnen er zowel fysieke als mentale klachten ontstaan. 

Shiatsu kan helpen om het evenwicht weer te hervinden en het zelfherstellend vermogen te stimuleren door gerichte aanraking.
In de oosterse geneeskunde draait gezondheid om balans. Lichaam en geest zijn onafscheidelijk verbonden en functioneren optimaal wanneer de energie, of Ki, vrij en harmonieus door het lichaam kan stromen. Shiatsu is een eeuwenoude manuele therapie die gebaseerd is op deze principes en helpt om de natuurlijke balans te herstellen.
In de Japanse traditie is Hara meer dan alleen de buik; het is het energetische en fysieke centrum van het lichaam. Gelegen in de onderbuik, net onder de navel, wordt Hara beschouwd als de bron van Ki (levensenergie) en het fundament van gezondheid, stabiliteit en innerlijke kracht.

In mijn behandelingen speelt Hara een cruciale rol. Wanneer er spanning of stagnaties in dit gebied zijn kan dat zich uiten in vermoeidheid, emotionele onrust of fysieke klachten.

Door zachte gerichte druk helpt shiatsu om de verbinding met Hara te herstellen waardoor meer veerkracht, totaliteit en stabiliteit wordt ervaren.
Zelf kun je in het dagelijks leven je Hara versterken door bewust adem te halen, met aandacht te bewegen en je focus naar je buik te brengen.
Alles in de natuur-en dus ook in ons lichaam-bestaat uit Yin en Yang, twee tegengestelde maar ook complementaire krachten. Yin staat voor rust, kou, nacht en structuur, terwijl Yang juist beweging, warmte, dag en dynamiek symboliseert.

Gezondheid betekent dat Yin en Yang in evenwicht zijn. Een teveel of tekort aan één van beide kan leiden tot klachten, zoals vermoeidheid, spanning of pijn. Shiatsu helpt om deze balans te herstellen door specifieke meridianen en technieken toe te passen die Yin of Yang ondersteunen.

Naast Yin-Yang speelt het Vijf Fasen-systeem (Water, Hout, Vuur, Aarde, Metaal) een grote rol in de oosterse kijk op gezondheid. Ze beschrijft de cycli van zichtbare, natuurlijke gebeurtenissen om ons heen: de cycli van de plantenwereld, de seizoenen, dag en nacht, kortom van alles wat er bestaat. In dit macrokosmische proces zijn wij de microkosmos. Ieder mens ontwikkeld zich volgens de zelfde natuurwetten. Wij zijn ook het proces van de vijf fasen, wij zijn ook water, hout, vuur, aarde en metaal.

Elke disbalans in een element kan zich zowel fysiek als mentaal uiten. Shiatsu helpt om de energie binnen de elementen te harmoniseren, zodat je lichaam een geest optimaal kunnen functioneren.
Shiatsu is niet alleen een manier om klachten te behandelen, maar ook een vorm van preventieve zorg. Door regelmatig Shiatsu te ontvangen ondersteun je het natuurlijke evenwicht in je lichaam en versterk je je weerstand. Het helpt je om beter afgestemd te blijven op de subtiele signalen van je lichaam en zo gezondheid en welzijn op een dieper niveau te ervaren.
Bij virale infecties, koorts, besmettelijke huidziekte, open wond, trombose of als je net geopereerd bent is het verstandiger om te wachten met het maken van een afspraak tot de klachten helemaal over zijn.